Palvelut

Verkkopalvelut ovat yhä tärkeämmässä roolissa ihmisten arjessa, niin töissä kuin kotona. Henkilökohtainen asiointi eri viranomaistahojen kanssa on siirretty verkkoon. Pankit opettivat meille verkkopalveluiden käytön. Tänä päivänä yhä useammat julkisen sektorin palvelut on jo siirretty verkkoon ja asioit sitten Kelan, verottajan tai TE- toimiston kanssa tapahtuu se helpoiten kyseisen toimijan verkkopalvelussa. Nopea ja varmatoiminen valokuituun perustuva laajakaistayhteys tekee kaikesta asioinnista nopeaa ja sujuvaa. Palvelun käyttäjän ei tarvitse huolehtia viestin ja tietojen perille menosta vastaanottajalle saakka.

 

Hyvinvointi- ja terveyspalvelut kehittyvät huimaa vauhtia. Erilaisia hoiva- ja terveyspalveluja kehitellään jatkuvasti toteutettavaksi verkkopalveluiden ja verkon yli toimivien sovellusten avulla. Kehittyvät hoivapalvelut mahdollistavat esim. lääkäreiden konsultaation terveyskeskukseen ja vanhusten omaehtoisen elämän omassa kodissaan.  Erilaisten palveluiden avulla kotipalvelun henkilöstö voi videoneuvotteluyhteyden kautta olla yhteydessä vanhukseen vaikka useita kertoja päivässä. Ilman valokuitua palvelua ei voitaisi toteuttaa, koska yhteyden on oltava luotettava. Tietyissä tapauksissa sairaalakäynti voidaan korvata etätapaamisella lääkärin kanssa. Tällöin säästetään niin aikaa kuin kustannuksiakin ja samalla alueellinen epätasa‐arvo vähenee, kun paras tieto ja osaaminen ovat potilaiden käytettävissä asuinpaikasta riippumatta.

 

Viihdepalveluiden tarjonta kasvaa koko ajan. Television katselu muuttuu monipuolisemmaksi kanavatarjonnan lisääntyessä ja on-demand palveluiden kuten Netflixin mahdollistaessa käyttäjäystävällisemmän katsojakokemuksen. Verkon kautta toimiva internet-pohjainen televisio IPTV tuo ohjelmat nähtäville suorina lähetyksinä tai jälkikäteen katsottavina - ohjelmia voi myös tallentaa. Sosiaalisen median erilaiset sovellukset ja esim. YouTube -videoiden katseleminen ovat käyttökokemukseltaan omaa luokkaansa. Uusia palveluita syntyy koko ajan. Ne vaativat entistä enemmän kaistaa sekä nopeutta toimiakseen hyvin. Verkkopalveluja eivät kehitä yksinomaan kaupalliset operaattorit ja kanavat, vaan myös julkisen palvelun Yleisradio panostaa vahvasti verkkopalveluidensa kehittämiseen ja on niissä edelläkävijän roolissa.

 

Etävalvonta ja erilaiset verkon yli valvottavat turvapalvelut mahdollistavat asumisen ja elinkeinojen harjoittamisen syrjäseudulla. Valokuituverkko mahdollistaa erilaiset turvallisuutta lisäävät palvelut kuten etävalvonnan ja erilaiset hälytyspalvelut. Valokuituyhteyden ja valvonnan kautta tehostuu myös tuotantotilojen toimintavarmuus. Vapaa-ajan asuntoja voidaan luotettavasti valvoa kuituyhteydellä joko kameravalvontana tai erilaisilla liike-, lämpö- ja kosteusantureilla. Lisäksi voit etäohjata lämpötilaa ja valaistusta.

 

Etätyö ja opiskelu sujuvat entistä vaivattomammin silloin kun käytössäsi on huippunopea laajakaista. Se tuo täysin uudenlaiset työskentelymahdollisuudet haja-asutusalueiden kotitoimistoihin tai vaikka kesämökin kuistille. Esimerkiksi nopeaa tietoliikenneyhteyttä vaativat videoneuvottelut ovat valokuidun avulla mahdollisia. Myös oppilaitokset voivat hyödyntää nopeaa nettiyhteyttä tarjoamalla uudenlaisia tapoja opiskella. Etäopetus antaa mahdollisuuden tasa-arvoiseen opiskeluun kotipaikasta riippumatta. Kyläkouluilla on mahdollisuus lisätä kurssivalikoimaa ja säilyä hengissä.

 

Pilvipalvelut yleistyvät ja niiden käyttö edellyttää nopeita ja luotettavia verkkoyhteyksiä. Pilvipalvelulla tarkoitetaan ohjelmistoja ja sovelluksia, jotka eivät sijaitse käyttäjän tietokoneella tai serverissä, vaan verkossa. Näitä pilvipalveluita käytetään esimerkiksi pc:lle tai älypuhelimelle asennettavan käyttöliittymän avulla – tai sitten suoraan verkossa sijaitsevalla käyttöliittymällä. Palveluna ostetut ohjelmistot, TV-palvelut, elokuvat, musiikki ja sähköiset kirjat siirtyvät hiljalleen pilvipalveluiksi eli netin kautta käytettäviksi. Pilvipalveluiden käyttö on hyvin edullista ja helppoa. Ohjelmapäivitykset tapahtuvat automaattisesti, voit käyttää tiedostojasi mistä vain, eikä sinun tarvitse itse huolehtia varmuuskopioinnista.