Miksi

Nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet rakennetaan valokuidulla, koska sen kapasiteetti on rajaton. Maahan kaivetun valokuitukaapelin käyttöikä on 50 -100 vuotta ja verkon nopeutta voidaan tarvittaessa nostaa. Valokuituliittymän avulla kuluttajille voidaan tarjota nykyaikaisia ja huippunopeita vähintään 100 Mbit/s-yhteyksiä. Valokuitu tarjoaa riittävästi tiedonsiirtokapasiteettia myös tulevaisuudessa.

 

Nykyaikaisista tiedonsiirtomenetelmistä valokuitu on niin kapasiteetiltaan kuin luotettavuudeltaankin ylivoimainen ja se ei ole altis häiriöille kuten langattomat signaalit. Toisin kuin langattomissa yhteyksissä, etäisyys tai yhtäaikaisten käyttäjien määrä ei vaikuta valokuituyhteyden laatuun tai nopeuteen.

 

Myös langattomat yhteydet perustuvat runkoverkoltaan valokuituun. Esimerkiksi soittaessasi matkapuhelimella, ainoastaan puhelimen ja tukiaseman välinen liikenne muodostetaan radioteitä käyttäen. Ensimmäisestä mahdollisesta paikasta puhelu siirtyy valokuituverkkoon.

 

Tietoa ei voida siirtää käytettävissä olevalla taajuuskaistalla enempää kuin mitä Shannonin teoreema sallii. Tämä aiheuttaa sen, että taajuudet ruuhkautuvat liikenteen kasvaessa. Etenkin maaseudulla tämä on ongelma, kun tukiasemat ovat etäällä toisistaan. Kaupungissa tilanne on hieman parempi, sillä tukiasemia voidaan tarvittaessa asentaa muutaman sadan metrin välein.

 

Langattomia verkkoyhteyksiä vaivaavat niiden alttius häiriöille ja taajuusalueiden rajallisuus. Langattomat verkot tarjoavat jaettua kapasiteettia. Vaihtelut verkkoliikenteen määrässä ja verkon ruuhkautuminen tekevät yhteyksistä ja palveluiden käytöstä epävakaata. Langattomat liittymät ja laitteet vaativat yhä enemmän siirtokapasiteettia, mutta rajallisille radiotaajuuksille mahtuu vain tietty määrä liikennettä. Tukiasemaverkoston tihentäminen auttaa, mutta tukiasemien rakentaminen maaseudulle on työläämpää ja kalliimpaa kuin tukiasemaverkoston kasvattaminen kaupunki‐ ja taajama‐alueilla. Vaihtoehtoihin verrattuna valokuitukaapeli tarjoaa ratkaisun, joka kattaa internetin käytön tarpeet vielä tulevaisuudessa eikä ole altis ruuhkautumiselle.